top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverPowerjaar

Wel of niet een tussenjaar nemen?


Quote of Socrates about life and experiences

Hoi allemaal! Welkom bij een nieuw inspiratieblog van Powerjaar waarin wij het gaan hebben over het nemen van een tussenjaar. Naarmate het einde van de middelbare school nadert stapelen zich natuurlijk allerlei vragen op over hoe jij jouw toekomst wil invullen, zoals: 'Welke opleiding past (het beste) bij mij?', 'Wat zijn voor mij belangrijke elementen waar mijn toekomstige baan aan moet voldoen?' en 'Is een tussenjaar iets voor mij?'. Sommige jongeren weten al heel lang wat voor werk zij later willen doen én welke opleiding daarvoor nodig is (wat super relaxed is), maar velen van ons twijfelen heel erg. Er is namelijk zóveel keus en hoe weet je op zo een jonge leeftijd al wat het allerbeste bij jou past? Jammer genoeg durven de meeste twijfelaars niet meer (bedenk)tijd te nemen en kiezen zonder volledig overtuigd te zijn toch voor een opleiding. Een stap om een tussenjaar te nemen zou al helemaal absurd zijn, omdat het niet 'normaal' zou zijn en je 'gewoon' door zou moeten studeren. Want, gemotiveerde jongeren studeren nu eenmaal door! Toch?

Wat is een tussenjaar? Een tussenjaar, in het Engels ook wel een "gap year" genoemd, is een bewuste onderbreking van één jaar, tussen twee fasen van het onderwijs. Jaarlijks kiezen 9000 jongeren na afronding van de middelbare school voor een tussenjaar. Helaas vallen er ook jaarlijks een heleboel eerstejaarsstudenten (33%) uit, omdat de vervolgopleiding achteraf toch niet voldoet aan de verwachtingen. Uit onderzoek blijkt dat specifieke déze jongeren - die uitvallen tijdens het eerste jaar - juist met nóg meer (keuze)stress komen te zitten en gedemotiveerd raken om opnieuw te gaan studeren. Daarom kan juist een tussenjaar jou na de middelbare school de gelegenheid bieden om te reflecteren op jezelf, te reizen, vrijwilligerswerk te doen, jouw studiekeuze te ontdekken, te werken, of om nieuwe vaardigheden te leren voordat je verder studeert. Mocht jij gestopt zijn met jouw opleiding, schroom dan zeker niet om hulp in te schakelen tijdens jouw (onverwachte) tussenjaar. Via een professional kun jij andere en nieuwe perspectieven opdoen, waardoor je wellicht antwoorden krijgt op vragen waar je mee zit. Soms is het volgen van een workshop al voldoende voor nieuwe inzichten en inspiratie.


De voordelen van een tussenjaar Uit (o.a. Scandinavisch) onderzoek is gebleken dat het nemen van een tussenjaar jouw ontwikkeling op een geheel andere wijze kan bevorderen dan alsmaar doorstuderen zonder het nemen van een 'pauze'. Voor je het weet zit je namelijk al in de intercity naar het ouderdom en kijk je terug naar de ‘oude jij’ en denk je: “Hád ik maar die ene bacheloropleiding gevolgd in het buitenland!”, “Was ik maar op kamers gegaan!” of “Had ik maar een tussenjaar genomen om meer ervaring op te doen!”.


Zo is het niet anders met het nemen van tijd voor jezelf om te reflecteren waar jouw hart sneller van klopt. In welke fase van jouw leven je ook zit.

Tijd voor jezelf, waar jij uit die sneltrein durft te stappen en reflecteert op wat daadwerkelijk belangrijk is voor jou en waar jij écht gelukkig van wordt.

Natuurlijk is dat eng, maar hey..

Is het 'verliezen' van één schooljaar erger dan het hebben van 𝐞𝐞𝐮𝐰𝐢𝐠𝐞 𝐬𝐩𝐢𝐣𝐭?

Of laten we het anders stellen: Is het sneller afmaken/random kiezen van een opleiding belangrijker dan de tijd nemen om eerst jezelf, jouw passie én alle mogelijkheden die jij hebt te ontdekken?

Daarom zijn wij bij Powerjaar een ambassadeur van jongeren die zich los durven te rukken van de ‘normale' modus operandi. Wij zijn fan van jongeren die een 𝐛𝐞𝐭𝐞𝐤𝐞𝐧𝐢𝐬 𝐥𝐞𝐯𝐞𝐧 willen leiden & tegelijk over een maatschappelijk hart beschikken. Jongeren die ambitieus zijn om te ontdekken waar de wereld écht om draait & die bijdragen aan een betere planeet voor ons allemaal! Wil je meer weten over de voordelen van een tussenjaar programma, klik dan hier.

Wanneer mag ik een tussenjaar nemen?

Tot je 18e ben jij in Nederland leerplichtig en mag je alléén een tussenjaar nemen zodra je voldoet aan de kwalificatieplicht. Dat houdt in dat je minimaal 16 jaar oud bent en een diploma hebt behaald op mbo niveau 2 of hoger, havo of vwo. Met deze startkwalificatie ben je niet meer onderworpen aan de leerplicht. Als je echter geen van deze diploma's hebt behaald, blijft je leerplicht gelden tot minimaal je 18e, waardoor je op jongere leeftijd geen tussenjaar mag nemen. Ontdek waar jouw hart sneller van klopt en welke opleiding écht bij jou past! Wij hebben een uniek programma van zes maanden ontwikkeld om je op een leuke en interactieve wijze te helpen om achter jouw talenten en passie te komen. Wil je meer weten over het tussenjaar programma van Powerjaar? Klik dan hier voor meer informatie en voor eventueel contact!




Kommentare


bottom of page