top of page
Powerjaar tussenjaar na havo vwo studiekeuze
Dit is het logo van Powerjaar

Help!! Ik weet niet wat ik later wil worden! Welke studie past bij mij? En hoe geef ik een zinvolle invulling aan mijn tussenjaar? Is het mogelijk om mezelf te ontwikkelen én tegelijk een onvergetelijke tijd hebben? Geen stress! We've got you :)

Powerjaar heeft in de afgelopen jaren bewezen dat jij achter jouw ambities en talenten kunt komen door veel verschillende dingen in de praktijk te ervaren. Eerst zien, dan proeven/voelen & daarna vooral in het écht DOEN!


Daarom kom jij tijdens jouw Powerreis in aanraking met de innovaties en uitdagingen waar wij nu én in de toekomst mee te maken hebben. Denk aan thema's zoals artificial intelligence; schone energie, lucht, natuur en oceanen; gezondheid, het rechtsysteem, leiderschap, ondernemerschap en psychologie.
Maar ook fundamentele vraagstukken als 'Waar komt de mens vandaan' en 'Waar bevinden wij ons in dit gigantische universum'?
Thema's die jouw kennis verbreden én tegelijkertijd inspireren om erachter te komen wie jij bent, waar jij voor staat en waar jóúw hart sneller van klopt!

Zo kom jij tijdens jouw tussenjaar erachter wat wel én wat niet bij jou past en stap jij daarna vol energie jouw toekomst in!

DE AFTERMOVIE '22-'23

Vergeet niet om het geluid aan te zetten.

Het programma van het tussenjaar programma van Powerjaar

DE START VAN JOUW REIS ALS EXPLORER

sept '24

Jij komt in een team met maximaal 14 gezellige, optimistische en gemotiveerde Explorers, die in dezelfde fase zitten als jij (16-19 jaar oud).
 

Jouw tussenjaar reis start met een openingsceremonie, waar jij op een bijzondere wijze kennis maakt met het programma en met jouw reisgenoten.

In september vindt jouw eerste maandelijkse coachingsmoment plaats en maken wij een start met het verkennen van de gewenste studierichting(en). Via deze coachingsmomenten begeleiden wij jou één op één gedurende jouw hele Powerjaar-reis, zodat jij je maximaal kunt ontwikkelen op zowel persoonlijk als professioneel vlak.

Tijdens jouw Powerreis plan jij ook open dagen en proefcolleges in op hogescholen en/of universiteiten om stap voor stap een duidelijker beeld te kunnen krijgen van jouw voorkeuren.

WISDOM CLASSES: 3 DAGEN/WEEK

sept-okt '24

16,5 u/week

Wat zijn Wisdom Classes?
Geïnspireerd door Plato's Academie - waar ambitieuze denkers diepgaande gesprekken voerden en samen nieuwe ideeën ontwikkelden - worden er Wisdom Classes gegeven in de Wisdom Cave: een moderne, huiselijke leeromgeving waar filosofie, humaniteit, kennis en de waarheid centraal staan en jouw intellect tot bloei komt.

Tijdens iedere Wisdom Class word jij geïnspireerd door
 een andere Expert, zodat jij dagelijks een frisse dosis aan energie én nieuwe inzichten krijgt. De Experts geven ons een uniek beeld van de laatste innovaties, vertellen ons over hun ervaringen en brengen over wat hun veld van expertise zo bijzonder maakt. Er worden géén presentaties gegeven, maar wij gaan met elkaar in gesprek met voldoende ruimte om al jouw vragen te kunnen stellen.

 

Om ervoor te zorgen dat jij nog beter kunt aanvoelen welke thema's jouw hart sneller laten kloppen, doen doen wij in de middag vaak inhoudelijke workshops (zoals het bouwen van jouw eigen A.I. model of het nabootsen van een rechtszaak).


Denk aan thema's zoals: artificial intelligence, advocatie, bouwkunde, cultuur, energie, geneeskunde, grafisch ontwerp, het universum, journalistiek, klimaat, leiderschap, (duurzaam) ondernemen, psychologie en nog veel meer. 

Tot slot volg jij tijdens jouw Powerreis jij de volgende belangrijke trainingen:

Disc & Drijfveren [t.w.v. €750]
Maatschappelijk Diensttijd [t.w.v. €450]

Ontdek jouw purpose [tw.v. €950]

Yellow Belt (Agile/Lean) [t.w.v. €475]

PRAKTIJKONDERZOEK: 3 DAGEN/WEEK

nov-dec '24

16,5 u/week

Na het eerste blok van jouw tussenjaar reis heb jij via klassikale inspiratie, (eventuele) proefcolleges en individuele coaching onderzocht waar jouw hart écht sneller van klopt.

Hoe gaaf is het om hierna écht een kijkje te nemen bij een professioneel bedrijf?

Jij kiest één van de inspirerende bedrijven uit die jou het leukst lijkt (en indien mogelijk zo dicht mogelijk in lijn met jouw studierichting van voorkeur). Zo doe jij praktijkervaring op én proef je de cultuur/sfeer in de professionele wereld, waardoor je ook nog eens direct werkt aan het ontwikkelen van je competenties/vaardigheden.

 

Wat wordt er van jou verwacht tijdens de onderzoeksperiode?

Samen met andere Explorers vorm jij het adviesteam voor het betreffende bedrijf.

Jullie gaan twee maand lang aan de slag met een aantal 'problemen' of verbeterpunten waar dit bedrijf tegenaan loopt en jullie onderzoek naar mogen doen. Dit doen jullie door bijvoorbeeld op verschillende afdelingen mee te kijken, interviews af te nemen en door marktonderzoeken te doen.

Op basis van jullie onderzoek stellen jullie een creatief en professioneel reflectieverslag op die jullie op de laatste dag presenteren voor het management van het bedrijf.

Vanuit Powerjaar krijgen jullie natuurlijk alle ondersteuning en begeleiding die jullie nodig hebben.

Wat leer jij van dit onderzoek?

Op deze unieke wijze maak jij van dichtbij mee hoe er op verschillende afdelingen wordt gewerkt, ontwikkel jij jouw communicatieve en creatieve vaardigheden en bouw jij een enorm netwerk op voor na jouw Powerreis. Hierdoor kun jij veel beter beoordelen of jouw beeld van een bepaald beroep/functie klopt en of dit bij jou past.

Uiteraard zal deze onderzoeksperiode ook op jouw CV in jouw voordeel werken!

BIJDRAGE AAN EEN GOED DOEL: 3 DAGEN/WEEK

jan-feb '25

16,5 u/week

Tijdens ons tussenjaar programma doe jij veel (nieuwe) ervaringen op die bijdragen aan jouw persoonlijke ontwikkeling en aan de vragen: 'Wie ben ik', 'Wat wil ik' en 'Welke opleiding past bij mij'.

Om dit nog verder te ontwikkelen staan wij in de laatste fase van jouw reis met beide benen middenin de maatschappij. 

Tijdens dit blok heb jij twee mogelijkheden: creatief aan de slag gaan met een zelf op te richten initiatief óf de handen uit de mouwen steken door bij te dragen aan verschillende, bestaande projecten.

Tijdens jouw bijdrage aan de verschillende, bestaande projecten zie jij van binnenuit hoe goededoelenorganisaties opereren, samenwerken met diverse instanties én leer jij om te gaan met de verschillende behoeftes van onze maatschappij.

Bovenal ervaar jij hoe goed het voelt 'om te geven zonder daar fysiek iets voor terug te krijgen'. 

Tot slot staat jouw bijdrage, naast je maatschappelijke verplichting, natuurlijk onwijs goed op je CV!

EINDCEREMONIE & REIS NAAR ZUID-AFRIKA!

maart '25

één dag &

10 dagen

Alle Powerjaar-studenten hebben in deze fase al een definitieve studiekeuze kunnen maken en krijgen van ons een ondertekende 'Brief van aanbeveling'. Via deze brief kun jij aan alle toekomstige instanties en werkgevers laten zien dat jij jouw Powerjaar succesvol hebt afgerond, welke competenties jij hebt ontwikkeld en dat wij jou steunen en van harte aanbevelen!
 

Op deze laatste officiële dag kijken wij terug op de tussenjaar reis die jullie hebben doorgemaakt met de hoogtepunten van jullie gezamenlijke bevindingen en opgedane inspiratie.

Hierna sluiten wij het programma én de dag natuurlijk ceremonieel af!

Na de afsluitingsdag hebben alle Explorers de optie om mee te gaan op een onvergetelijke 10-daagse 'experience' reis naar Zuid-Afrika!
Deze reis wordt professioneel begeleid door een organisatie die al ruim 15 jaar lang avontuurlijke reizen organiseert in Zuid-Afrika met als doel om kennis te maken met de bevolking, cultuur en natuur. Zip-linen in de natuur, wild-life tochten, 'The Big Five' katten ontmoeten; het zit er allemaal in! Maar het programma bestaat ook voor een deel uit teruggeven aan de lokale bevolking als vrijwilliger. 
Na alle zelfreflectie tijdens deze reis kom jij als een compleet ander mens in jouw schoenen te staan en kun jij vol energie aan de slag na jouw Powerjaar!

KOSTEN

Deelnemen aan Powerjaar kost €3.900,-. 

Wij stimuleren alle deelnemers om naast een Powerjaar ook te werken, zodat jij deze investering grotendeels zelf kunt betalen. Stel dat jij 2 dagen per week, 8 uur per dag werkt en €8,- per uur verdient, dan verdien jij in 6 maanden tijd €3.072,- tijdens jouw Powerjaar! Daarnaast blijkt dat je zelf nog meer gemotiveerd bent om het maximale uit je Powerjaar te halen, wanneer je zelf een deel financiert.
Om de investering voor iedereen mogelijk te maken mag het bedrag in termijnen worden betaald.

Voor de optionele reis naar Zuid-Afrika geldt uiteraard een separate bijdrage. Hierover vertellen wij graag meer tijdens een kennismakingsgesprek!

Het afsluitfeest van Powerjaar
Kosten anker

Word jij één van de Explorers bij Powerjaar?

 • Voor wie is het Powerjaar programma geschikt?
  Powerjaar is geschikt voor jongeren tussen de 16 en 19 jaar oud die onlangs hun havo/vwo diploma hebben behaald óf voor studenten die zijn gestopt met hun eerstejaars hbo/universitaire opleiding. Aan aan de hand van een intakegesprek wordt er afgetast of het programma daadwerkelijk aansluit op de ontwikkelroute én kernwaarden van een geinteresseerde deelnemer. Zo borgen wij dat er een selecte groep wordt samengesteld van gelijkgestemde Explorers, zodat alle jongeren in de groep zich zo goed mogelijk kunnen ontwikkelen.
 • Wat is de locatie van Powerjaar en is Powerjaar te bereiken met het OV?
  De Wisdom Cave bevindt zich in Zoetermeer, waar ook de gezamenlijke momenten plaatsvinden. In het tweede en derde blok is het mogelijk dat jij deels in Den Haag of Amsterdam jouw projecten doet. Powerjaar heeft jaarlijks Explorers vanuit het hele land (zelfs uit Zwolle & Eindhoven). Voor steden in de provincies Zuid-Holland, Noord-Holland en Utrecht is Powerjaar goed bereikbaar. De Wisdom Cave (het thuisfront van Powerjaar) bevindt zich naast de tramhalte 'Willem Dreeslaan' in Zoetermeer. Hierdoor is onze locatie optimaal bereikbaar vanuit vrijwel alle grote nabije steden zoals Amsterdam (1:14 uur), Den Haag (27 min), Rotterdam (44 min) en Utrecht (45 min).
 • Wat kan ik doen als ik twijfel?
  Natuurlijk begrijpen wij dat het ontzettend spannend is om een keuze te maken voor (een deel van) de invulling van jouw tussenjaar! Omdat oud-Explorers én ouders voor ditzelfde vraagstuk hebben gestaan en na hun keuze voor Powerjaar enorme voorstanders (lees: ambassadeurs) zijn geworden, hebben zij zelf een dienst in het leven geroepen om alle vragen te beantwoorden van geïnteresseerde, nieuwe Explorers & ouders. Mocht jij hier behoefte aan hebben, aarzel dan zeker niet om hiernaar te vragen en om in contact te komen met de community!
 • Kan ik altijd een tussenjaar nemen na de middelbare school?
  Een tussenjaar nemen na de middelbare school is mogelijk wanneer jij over een startkwalificatie beschikt (klik hier voor meer informatie). Als jij een Powerjaar wil volgen betekent dit dat jij 16-19 jaar oud bent én een havo of vwo diploma bezit. Of natuurlijk dat jij bent gestopt met jouw opleiding in het hoger onderwijs. Bespreek de mogelijkheden met jouw studiekeuze coach, mentor, decaan of studieadviseur als jij hier meer vragen over hebt.
 • Kan ik part-time werken tijdens dit tussenjaar programma?
  Wij raden alle Powerjaar Explorers aan om te werken naast het volgen van ons tussenjaar programma. Daar is immers voldoende tijd voor tijdens het programma, maar ook in de 6 maanden ná het programma. Enerzijds motiveert en ontwikkelt het jou enorm om invloed te hebben over je eigen financiën en om een buffer voor jezelf op te bouwen (sparen voor wanneer je het geld echt nodig hebt). Daarnaast blijkt uit onderzoek dat werken op een jongere leeftijd je kan helpen om je tijd beter te managen en om hier verantwoordelijk(er) mee om te (leren) gaan.
 • Wanneer neem ik een tussenjaar?
  Powerjaar is geschikt voor jongeren tussen de 16 en 19 jaar oud die onlangs hun havo/vwo diploma hebben behaald óf voor studenten die zijn gestopt met hun eerstejaars hbo/universitaire opleiding. Ons doel is om jou zoveel mogelijk te ontwikkelen in aanloop naar het hoger onderwijs, zodat jij een studiekeuze kunt maken die écht bij jou past. Natuurlijk kun je ook een tussenjaar nemen tijdens of ná een opleiding, wanneer je ouder bent. Powerjaar biedt dit helaas niet aan, maar gelukkig zijn er daarvoor allerlei andere tussenjaar ideeën en mogelijkheden!
 • Wat zijn de kosten voor het tussenjaar programma van Powerjaar?
  Om deel te nemen aan ons programma vragen wij een vergoeding van €3.900,-. Inbegrepen in de Powerreis zijn o.a. de Lean/Agile, MDT én purposivity-trainingen (t.w.v. €1.775,-), waarvoor jij officiële certificaten ontvangt.
 • Wat onderscheidt Powerjaar van andere tussenjaar programma's?
  Ons programma is éénmaal per jaar, 6 maanden (van september t/m februari) en 3 dagen per week van 10:08 - 15:38 uur. Hierdoor is er voldoende ruimte voor jongeren om naast de Powerreis ook andere dingen te kunnen doen (zoals reizen, relaxen en werken). Zo ontwikkelen Explorers zichzelf, maar wordt ook het tussenjaar gevoel behouden. Daarnaast is ons unieke programma gepatenteerd en wordt nergens anders ter wereld aangeboden. Alléén bij Powerjaar ontmoet jij o.a. verschillende (bekende) Experts, topbedrijven én draag jij bij aan projecten voor een goed doel. Explorers ontdekken niet alleen hun missie in het leven, maar krijgen ook allerlei handvatten op het gebied van netwerken, presenteren en fysieke/mentale balans. Zo komen Explorers na hun Powerjaar volop in hun energie te staan, weten zij waar hun krachten liggen en zijn zij geinspireerd om te bouwen aan een betere wereld voor ons allemaal! Powerjaar is hét programma om perfect in jouw schoenen te kunnen staan op zowel persoonlijk, als professioneel vlak!
 • Wat biedt jullie tussenjaar programma aan?
  Tijdens ons unieke tussenjaar programma ontdekken jongeren hun talenten en passie in het leven. Zo kun jij na een Powerjaar dé studiekeuze maken die daadwerkelijk past bij jou en waar jij gelukkig van kunt worden. Ook leer jij met allerlei uitdagingen (en o.a. stress) in het leven om te gaan en krijg jij de tools om altijd jouw eigen meningen/perspectieven te kunnen vormen.
 • Hoe kan ik mij aanmelden voor het tussenjaar programma?
  Voor vragen mag er te allen tijde gebeld worden met ons directe telefoonnummer: 085 0041522. Geïnteresseerde jongeren en/of ouders kunnen ook via één van de contactformulieren óf via de chat aangeven dat zij geïnteresseerd zijn of meer informatie wensen. Hierna nemen wij binnen 12 uur telefonisch of per mail contact op om vragen te kunnen beantwoorden. Blijkt er een wederzijdse match te zijn, dan kan er een eerste (digitale) kennismakingsgesprek ingepland om nog meer gevoel te kunnen krijgen bij ons programma.
 • Hoe verloopt het programma van Powerjaar?
  In de eerste twee maanden maken Explorers iedere dag kennis (via een soort speeddaten) met een ander veld van expertise, zoals o.a.: advocatuur, artificiële intelligentie, bouwkunde, cultuur, gezondheid (neurologie), sport en technologie. Dit wordt gedaan in de vorm van kennisoverdracht, maar juist ook door het écht te ervaren in de vorm van workshops. Daarna krijgen Explorers een uniek kijkje in de keuken bij verschillende topbedrijven en vormen een adviesteam voor één van deze bedrijven. Tot slot wordt er in de laatste twee maanden een bijdrage geleverd aan een goed doel door op een unieke wijze kennis te maken met allerlei uitdagingen van onze maatschappij.
VEELGESTELDE VRAGEN
bottom of page