top of page
Powerjaar tussenjaar na havo vwo studiekeuze
Dit is het logo van Powerjaar

Help!! Ik weet niet wat ik wil worden! Welke studie past bij mij? Wat zijn tussenjaar ideeën om mezelf te ontwikkelen én tegelijk een leuke tijd te hebben? Geen stress!

Bij Powerjaar leer jij over de innovaties en uitdagingen waar wij nu én in de toekomst mee te maken hebben. Denk aan thema's zoals artificial intelligence; schone energie, lucht, natuur en oceanen; gezondheid, het rechtsysteem, leiderschap, ondernemerschap en psychologie.
Thema's die jou inspireren om erachter te komen wie jij bent, waar jij voor staat en waar jóú hart sneller van klopt!

Ook doe jij zoveel mogelijk échte levens- en praktijkervaring op tijdens jouw tussenjaar, zodat jij kunt proeven wat wel én niet bij jou past.

DE AFTERMOVIE '22-'23

P.S. Vergeet niet het geluid aan te zetten!

Tussenjaar programma van Powerjaar

START VAN JOUW TUSSENJAAR REIS ALS EXPLORER

sept '24

Jij komt in een team met maximaal 16-18 gezellige, optimistische en gemotiveerde Explorers, die in dezelfde fase zitten als jij (16-19 jaar oud) en ook een tussenjaar nemen na havo of vwo. De meesten lopen rond met de vraag: Welke studie past bij mij? Maar velen volgen dit tussenjaar programma ook om zichzelf te ontwikkelen en om een goede invulling te geven aan hun tussenjaar!​ 
Powerjaar staat in het teken van het ontdekken van jouw passie, het ontwikkelen van vaardigheden die je nodig hebt in het hoger onderwijs en natuurlijk het hebben van een superleuke tijd!
 

Jouw tussenjaar reis start met een openingsceremonie, waar jij op een bijzondere wijze kennis maakt met het programma en met jouw reisgenoten.

Daarom vindt in september jouw eerste maandelijkse coachingsmoment plaats en maken wij een start met het verkennen van de gewenste studierichting(en). Via deze coachingsmomenten begeleiden wij jou één op één gedurende jouw hele Powerjaar-reis, zodat jij je maximaal kunt ontwikkelen op zowel persoonlijk als professioneel vlak.

Daarnaast stemmen wij op basis van jouw studievoorkeur(en) met jou af wanneer en hoe vaak jij tijdens jouw Powerjaar open dagen en proefcolleges op hogescholen en/of universiteiten wenst te volgen.

WISDOM CLASSES: 3 DAGEN/WEEK

sept-okt '24

16,5 u/week

Tijdens iedere Wisdom Class krijg jij inspiratie van een andere Expert om jou dagelijks een frisse dosis aan energie én nieuwe inzichten te geven. De Experts geven ons een uniek beeld van de laatste innovaties, vertellen ons over hun ervaringen en brengen over wat hun veld van expertise zo bijzonder maakt. Een soort speeddaten, maar dan om af te tasten welke studies en beroepen wel of niet bij jou passen! 


Denk hierbij aan thema's als artificial intelligence, advocatie, bouwkunde, cultuur, energie, geneeskunde, grafisch ontwerp, het universum, journalistiek, klimaat, leiderschap, (duurzaam) ondernemen, psychologie en nog veel meer. 

Vanuit de Wisdom Cave, jouw veilige en vertrouwde omgeving, krijg jij volledig de ruimte om al jouw vragen te stellen. Tijdens Wisdom Classes doen wij regelmatig inhoudelijke workshops, zodat jij nog beter kunt aanvoelen welke thema's jouw hart sneller laten kloppen.

Als kers op de taart kun jij bij Powerjaar de volgende workshops voltooien: een MDT-diploma van Stichting Present in blok 3 (t.w.v. €450), een Yellow Belt-diploma van de Lean Six Sigma Groep in blok 1 (t.w.v. €475) en een drie-daagse Empowerment-workshop in blok 1 (tw.v. €950). a

Door elkaar uit te dagen en onderzoek te doen naar deze thema's vergroot jij niet alleen je algemene kennis, maar ook je relativerend vermogen en zelfreflectie worden sterk ontwikkeld. Daarnaast doe je veel nieuwe perspectieven op die helpen bij jouw studiekeuze.

PRAKTIJKONDERZOEK: 3 DAGEN/WEEK

nov-dec '24

16,5 u/week

Na het eerste blok van jouw tussenjaar reis heb jij via klassikale inspiratie, (eventuele) proefcolleges en individuele coaching onderzocht waar jouw hart écht sneller van klopt.

Hoe gaaf is het om hierna écht een kijkje te nemen bij een professioneel bedrijf?

Jij kiest één van de inspirerende bedrijven uit die jou het leukst lijkt (en indien mogelijk zo dicht mogelijk in lijn met jouw studierichting van voorkeur). Zo doe jij praktijkervaring op én proef je de cultuur/sfeer in de professionele wereld, waardoor je ook nog eens direct werkt aan het ontwikkelen van je competenties/vaardigheden.

 

Wat wordt er van jou verwacht tijdens de onderzoeksperiode?

Samen met andere Explorers vorm jij het onderzoeksteam voor het betreffende bedrijf.

Jullie gaan twee maand lang aan de slag met een aantal 'problemen' of verbeterpunten waar dit bedrijf tegenaan loopt en jullie onderzoek naar mogen doen. Dit doen jullie door bijvoorbeeld op verschillende afdelingen mee te kijken, interviews af te nemen en door marktonderzoeken te doen.

Op basis van jullie onderzoek stellen jullie een creatief en professioneel reflectieverslag op die jullie op de laatste dag presenteren voor het management van het bedrijf.

Vanuit Powerjaar krijgen jullie natuurlijk alle ondersteuning en begeleiding die jullie nodig hebben.

Wat leer jij van dit onderzoek?

Op deze unieke wijze maak jij van dichtbij mee hoe er op verschillende afdelingen wordt gewerkt, ontwikkel jij jouw communicatieve en creatieve vaardigheden en bouw jij een enorm netwerk op voor na jouw Powerreis. Hierdoor kun jij veel beter beoordelen of jouw beeld van een bepaald beroep/functie klopt en of dit bij jou past.

Uiteraard zal deze onderzoeksperiode ook op jouw CV in jouw voordeel werken!

BIJDRAGE AAN EEN GOED DOEL: 3 DAGEN/WEEK

jan-feb '25

16,5 u/week

Tijdens ons tussenjaar programma doe jij veel (nieuwe) ervaringen op die bijdragen aan jouw persoonlijke ontwikkeling en aan de vragen: 'Wie ben ik', 'Wat wil ik' en 'Welke opleiding past bij mij'.

Om dit nog verder te ontwikkelen staan wij in de laatste fase van jouw reis met beide benen middenin de maatschappij. 

Tijdens dit blok heb jij twee mogelijkheden: creatief aan de slag gaan met een zelf op te richten initiatief óf de handen uit de mouwen steken door bij te dragen aan verschillende, bestaande projecten.

Tijdens jouw bijdrage aan de verschillende, bestaande projecten zie jij van binnenuit hoe goededoelenorganisaties opereren, samenwerken met diverse instanties én leer jij om te gaan met de verschillende behoeftes van onze maatschappij.

Bovenal ervaar jij hoe goed het voelt 'om te geven zonder daar fysiek iets voor terug te krijgen'. 

Tot slot staat jouw bijdrage, naast je maatschappelijke verplichting, natuurlijk onwijs goed op je CV!

EINDCEREMONIE POWERJAAR!

maart '25

één dag

Alle Powerjaar-studenten hebben in deze fase al een definitieve studiekeuze kunnen maken en krijgen van ons een ondertekende 'Brief van aanbeveling'. Via deze brief kun jij aan alle toekomstige instanties en werkgevers laten zien dat jij jouw Powerjaar succesvol hebt afgerond, welke competenties jij hebt ontwikkeld en dat wij jou steunen en van harte aanbevelen!

Op deze laatste dag kijken wij terug op de tussenjaar reis die jullie hebben doorgemaakt met de hoogtepunten van jullie gezamenlijke bevindingen en opgedane inspiratie.

Hierna sluiten wij het jaar én de dag natuurlijk weer ceremonieel af!

KOSTEN

Deelnemen aan Powerjaar kost €3.900,-. 
Tot 15 april is er een Early Bull Korting van 10%, waardoor jouw deelname bedrag uitkomt op €3.510,-. 

Zo wordt motivatie extra beloond :)
 

Wij stimuleren alle deelnemers om naast een Powerjaar ook te werken, zodat jij deze investering grotendeels zelf kunt betalen. Stel dat jij 2 dagen per week, 8 uur per dag werkt en €8,- per uur verdient, dan verdien jij in 6 maanden tijd €3.072,- tijdens jouw Powerjaar! Daarnaast blijkt dat je zelf nog meer gemotiveerd bent om het maximale uit je Powerjaar te halen, wanneer je zelf een deel financiert.

Om de investering voor iedereen mogelijk te maken mag het bedrag in termijnen worden betaald.
 

EXPLORER-2-EXPLORER ACTIE
Wanneer jij als nieuwe Explorer een andere Explorer aanbeveelt en hij/zij zich ook inschrijft, dan krijgen jullie beiden €250,- korting op jullie aanmelding!
Waarom? Omdat gemotiveerde jongeren (zoals jij) vaak andere gemotiveerde jongeren kennen die ook zouden kunnen profiteren van Powerjaar. 

Het afsluitfeest van Powerjaar
Kosten anker

Word jij één van de Explorers bij Powerjaar?

VEELGESTELDE VRAGEN

Wat biedt jullie tussenjaar programma aan?

Tijdens ons unieke tussenjaar programma ontdekken jongeren hun talenten en passie in het leven. Zo kun jij na een Powerjaar dé studiekeuze maken die daadwerkelijk past bij jou en waar jij gelukkig van kunt worden.
Ook leer jij met allerlei uitdagingen (en o.a. stress) in het leven om te gaan en krijg jij de tools om altijd jouw eigen meningen/perspectieven te kunnen vormen.

Kan ik part-time werken tijdens dit tussenjaar programma?

Wij raden alle Powerjaar Explorers aan om te werken naast het volgen van ons tussenjaar programma. Daar is immers voldoende tijd voor tijdens het programma, maar ook in de 6 maanden ná het programma.

Enerzijds motiveert en ontwikkelt het jou enorm om invloed te hebben over je eigen financiën en om een buffer voor jezelf op te bouwen (sparen voor wanneer je het geld echt nodig hebt). Daarnaast blijkt uit onderzoek dat werken op een jongere leeftijd je kan helpen om je tijd beter te managen en om hier verantwoordelijk(er) mee om te (leren) gaan.

Wanneer neem ik een tussenjaar?

Powerjaar is geschikt voor jongeren tussen de 16 en 19 jaar oud die onlangs hun havo/vwo diploma hebben behaald óf voor studenten die zijn gestopt met hun eerstejaars hbo/universitaire opleiding. Ons doel is om jou zoveel mogelijk te ontwikkelen in aanloop naar het hoger onderwijs, zodat jij een studiekeuze kunt maken die écht bij jou past.
Natuurlijk kun je ook een tussenjaar nemen tijdens of ná een opleiding, wanneer je ouder bent. Powerjaar biedt dit helaas niet aan, maar gelukkig zijn er daarvoor allerlei andere tussenjaar ideeën en mogelijkheden!

Is Powerjaar makkelijk te bereiken met het OV?

De Wisdom Cave (het thuisfront van Powerjaar) bevindt zich naast de tramhalte 'Willem Dreeslaan' in Zoetermeer. 
Hierdoor is onze locatie optimaal bereikbaar vanuit vrijwel alle grote nabije steden zoals Amsterdam (1:14 uur), Den Haag (27 min), Rotterdam (44 min) en Utrecht (45 min).

Kan ik altijd een tussenjaar nemen na de middelbare school?

Een tussenjaar nemen na de middelbare school is mogelijk wanneer jij over een startkwalificatie beschikt (klik hier voor meer informatie).
Als jij een Powerjaar wil volgen betekent dit dat jij 16-19 jaar oud bent én een havo of vwo diploma bezit. Of natuurlijk dat jij bent gestopt met jouw opleiding in het hoger onderwijs.

Bespreek de mogelijkheden met jouw studiekeuze coach, mentor, decaan of studieadviseur als jij hier meer vragen over hebt.

Hoe kan ik mij aanmelden voor de volgende Powerjaar?

Voor vragen mag er te allen tijde gebeld worden met ons directe telefoonnummer: 085 0041522.
Geïnteresseerde jongeren en/of ouders kunnen ook via één van de contactformulieren óf via de chat aangeven dat zij geïnteresseerd zijn of meer informatie wensen. Hierna nemen wij binnen 12 uur telefonisch of per mail  contact op om vragen te kunnen beantwoorden. Blijkt er een wederzijdse match te zijn, dan kan er een eerste (digitale) kennismakingsgesprek ingepland om nog meer gevoel te kunnen krijgen bij ons programma.

bottom of page