top of page
Zoeken
 • Foto van schrijverPowerjaar

Tips om te leren voor jouw eindexamen (12 gouden EINDEXAMENTIPS)!

Hoi eindexamenscholieren!

Dit is de allereerste inspiratieblog van Powerjaar, waarin wij tips en tricks met jullie willen delen om je nieuwe inzichten en motivatie te geven tijdens jouw examenperiode!


De examenperiode komt eraan en dat kan best spannend zijn. Maar geen zorgen! Om jullie enigszins bij te staan hebben wij 12 – niet zó voor de hand liggende – tips die misschien wel van pas kunnen komen 😊

 1. Een georganiseerde kamer is een georganiseerd brein Zorg ervoor dat je jouw (studie)ruimte eerst organiseert, voordat je begint met studeren. Psychologisch gezien zorgt dit - onbewust maar wel direct - voor meer rust in je hoofd tijdens het leren. Ook kan het af en toe veranderen van je leeromgeving een positief effect hebben je brein.

 2. Voorkom afleiding Probeer alle zaken die je kunnen afleiden fysiek uit je buurt te halen. Plaats bijvoorbeeld je telefoon letterlijk in een andere kamer. Ook helpt het om te studeren in tijdsblokken, waarin je wel weer eventjes je rust/afleiding kunt pakken, bijvoorbeeld: 45-60 min geconcentreerd leren, 10-15 min pauze. Tijdens het studeren is het namelijk superbelangrijk om regelmatig pauzes te nemen. Dit geeft je de kans om je gedachten te verzetten en op te laden. Plan pauzes in je studie-uren en ga bijvoorbeeld even wandelen, een kopje thee drinken of wat lichte oefeningen doen.

 3. Stel doelen (niet uit) Maak voor jezelf op papier een studieplanning per vak voor de komende weken. Probeer dagelijks specifiek stil te staan bij het feit dat uitstellen/jezelf afleiden niet ervoor zorgt dat je minder stof hoeft te leren, want uiteindelijk moet je tóch wel alle examenstof bestuderen. Het ophopen zorgt alleen voor meer druk/stress en uiteindelijk ook spijt als je vanwege het uitstellen te laat begint. Daarom is het belangrijk om jezelf dagelijks te belonen als je je doel van de dag hebt behaald!

 4. Werk samen met een klasgenoot Probeer eens samen met een klasgenoot een studieplanning op te stellen en bespreek de stof telefonisch/digitaal/fysiek ná iedere studiedag met elkaar. Hoe heb jij de stof ervaren, wat vond jij moeilijk of juist heel makkelijk? Op deze wijze leer je niet alleen van elkaar, maar doordat je ook de stof aan elkaar uitlegt (en herhaalt) begrijp jij het zelf ook veel beter. Last but not least: door samen te werken, voel je je ook minder alleen tijdens deze stressvolle periode!

 5. Schrijven stimuleert je geheugen Uit onderzoek is gebleken dat meeschrijven, terwijl je leest of naar iets luistert, een specifiek deel van je hersenen activeert/stimuleert dat belangrijk is bij het onthouden en herinneren van materie. Het maakt daarbij niet eens uit of je netjes schrijft!

 6. Neem tijdens je examen de juiste snacks mee Blijf jezelf hydrateren met water; eet voedsel met onbewerkte koolhydraten en suikers (voor een gebalanceerde energie toevoer) zoals een appel, druiven, sinaasappels of een granola bar; neem kauwgom (peppermint/spearmint) mee, zodat je brein geactiveerd blijft tijdens het (uren) stilzitten.

 7. Begin op tijd Begin zo vroeg mogelijk met studeren, zodat je alle tijd hebt om alle stof te leren en oude examens te oefenen. Het is beter om op tijd te beginnen, zodat je niet in tijdnood komt en belangrijke informatie mist.

 8. Maak een plan of een schema Maak een studieplanning en verdeel je tijd over alle vakken. Vergeet niet om extra tijd te besteden aan vakken waar je minder goed in bent. Door een goede planning te maken en regelmatig te studeren, ben je vertrouwd met de stof en verhoog je jouw kansen op succes.

 9. Oefen met oude examens Oefen zoveel mogelijk met oude examens. Hierdoor krijg je een idee van wat je kan verwachten en raak je vertrouwd met de manier waarop de examens gestructureerd zijn en hoe de vragen worden gesteld. Je kunt oude examens vinden op de website van het Cito of op de website van je school.

 10. Maak gebruik van hulpmiddelen Er zijn verschillende hulpmiddelen die je kunt gebruiken bij het studeren. Zoals examenbundels, samenvattingen, websites en apps die je kunnen helpen bij het leren van woordenschat, formules en andere belangrijke onderwerpen.

 11. Houd een gezonde levensstijl Het is belangrijk om tijdens de examenperiode een gezonde levensstijl te behouden. Zorg ervoor dat je genoeg slaapt, gezond eet en regelmatig beweegt. Het kan verleidelijk zijn om veel cafeïne te drinken en laat op te blijven om te studeren, maar dit kan leiden tot stress en vermoeidheid.

 12. Blijf positief Blijf positief en houd je doel voor ogen. Concentreer je op de stof die je al goed beheerst en probeer de dingen die je nog niet begrijpt stap voor stap te leren. Vergeet niet om af en toe tijd voor jezelf te nemen en te ontspannen.

Powerjaar duimt voor jullie en hopen dat deze tips en trucs jullie helpen om je goed voor te bereiden op de eindexamens. Veel succes allemaal!

Ohja, als deze tips jou helpen: deel ze dan met je klasgenoten. Sharing is still caring 😊


Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page