Hallo jongens en meisjes!
Welkom bij een nieuw inspiratieblog van Powerjaar, waarin wij tips met jou delen over het maken van jouw studiekeuze! We zitten weer in de meest spannende periode van het jaar, want: de inschrijfdeadline (1 mei) voor een bacheloropleiding aan de hogeschool of universiteit is in minder dan een maand tijd! Na de middelbare school begint er hoe dan ook een nieuw hoofdstuk in je leven! Maar hoe weet je nou welke studie écht bij jou past? Of je na je eindexamens voor een tussenjaar programma kiest of direct gaat studeren; deze handige tips kunnen je goed op weg helpen bij het maken van jouw studiekeuze (dit jaar óf volgend jaar)!
1. Denk goed na over je interesses en kwaliteiten
Het is belangrijk om te weten waar je interesses en kwaliteiten liggen. Wat vind je leuk om te doen? Wat gaat je makkelijk af? Wat doe je het allerliefst in je vrije tijd (en kun je hiervan je beroep maken)? Het helpt je ook enorm om te ontdekken wat jouw purpose is (hier biedt Powerjaar workshops voor aan). Noteer alle verschillende elementen die jou omschrijven en kijk dan welke studies hierbij aansluiten. Het is belangrijk dat je een studie kiest die bij je past, omdat je dan veel gemotiveerder bent om de studie succesvol af te ronden.
2. Doe een studiekeuzetest
Ook al vinden wij het maken van een ‘test’ erg eendimensionaal: het zou je wel op weg kunnen helpen bij het maken van de juiste keuze. Deze tests (zoals die van studiekeuzemaken.nl) zijn vaak gratis online te vinden en geven je inzicht in welke studies bij jouw persoonlijkheid passen. Hierdoor kun je gerichter zoeken naar studies die bij jou passen. Een tip: doe niet alleen Nederlandstalige testen, want er zijn een aantal goede Engelstalige tests online beschikbaar. Stuur ons een berichtje toe als je wil weten welke wij bedoelen!
3. Ga naar open dagen
Nadat je ongeveer weet welke richting je op wil, kun je het beste een lijst maken met open dagen die je kunt bezoeken. Open dagen zijn de ideale manier om kennis te maken met een studie en de sfeer op een universiteit of hogeschool te proeven. Je kunt tijdens zo'n dag verschillende presentaties bijwonen en in contact komen met docenten en studenten. Dit kan je weer een stap verder helpen om een beter beeld én gevoel te krijgen van een studie en de omgeving waarin je gaat studeren.
4. Praat met mensen die jou goed kennen
Praat met je ouders, vrienden, docenten en andere mensen die je goed kennen. Zij kunnen je helpen om inzicht te krijgen in je sterke en zwakke punten. Ook kunnen zij je adviseren over studies die goed bij jou passen of je juist afraden om een bepaalde studie te gaan doen.
5. Praat met mensen die jou juist niet goed kennen
Anderzijds kan het ook helpen om juist met mensen in gesprek te gaan die jou niet goed kennen. Probeer via je mensen die je kent in contact te komen met ‘professionals’ die werken in de sector die jij interessant vindt. Zij kunnen je namelijk inzichten geven over hoe hun beroep er in het echt uitziet en dit biedt je weer andere perspectieven en draagt enorm bij aan je beeldvorming!
6. Houd rekening met de toekomst
Houd bij het kiezen van een studie ook rekening met de toekomst. Hoe groot is de kans op een baan na het afronden van de studie? Wat is het salaris van iemand die deze studie heeft afgerond? Dit zijn belangrijke vragen om bij stil te staan. Maar let op: het gaat er niet alleen om welke studie je de beste baankans geeft. Het gaat er vooral om wat jóú aanspreekt, waar jij goed in bent en gelukkig mee worden.
Tot slot: onthoud dat het kiezen van een studie een belangrijke beslissing is, maar dat het niet onmogelijk is om van studie te veranderen als je erachter komt dat het toch niet bij je past. Een foute studiekeuze bestaat namelijk niet, zolang jij je hart volgt. Iedere stap in je leven brengt je namelijk altijd dichter bij je uiteindelijke doel. Zie het daarom als een leerproces en een ontdekkingsreis!
Hopelijk hebben deze tips je nieuwe perspectieven geboden en helpt het jou bij het maken van jouw studiekeuze.
Heel veel succes allemaal!
Comments